Το Αγιωργίτικο είναι μια από τις δύο σημαντικότερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Καλλιεργείται στην περιοχή της Νεμέας, όπου περιλαμβάνει το 80% των αμπελώνων. Την αποκαλούν και «αίμα του Ηρακλή» εξαιτίας του βαθυκόκκινου χρώματος που έχουν τα παραγόμενα κρασιά. Σε μια έκταση μεγαλύτερη από 25.000 στρέμματα και υψόμετρο από 200 έως 850 μέτρα τα σταφύλια μέτριου μεγέθους, πυκνόραγα, με σφαιρικές ράγες, μαλακή σάρκα και παχύ κυανομέλανο φλοιό δίνουν το φημισμένο Αγιωργίτικο Οίνο κατατάσσοντας την Νεμέα την μεγαλύτερη παραγωγό ερυθρών οίνων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ποικιλία μέσης ζωηρότητας, παραγωγική και είναι αρκετά ευαίσθητη στον περονόσπορο, τον βοτρύτη και το ωίδιο. Ξεκινά την εκβλάστηση τέλος Μάρτη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, ανάλογα με το υψόμετρο του αμπελώνα. Το Αγιωργίτικο είναι πολυδυναμική ποικιλία και δίνει οίνους ροζέ, ερυθρούς ξηρούς, ημίξηρους, ημίγλυκους και γλυκούς που πίνονται φρέσκοι ή παλαιωμένοι. Επίσης μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους προϊόντων ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο καλλιεργείται. Σε περιοχές μικρού υψομέτρου μπορεί να δώσει αξιόλογα γλυκά κρασιά, σε περιοχές με κάποιο υψόμετρο κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, πλούσια σε χρώμα, με καλές τανίνες, ενώ σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου μπορεί να δώσει θαυμάσια ροζέ ξηρά κρασιά. Η Ζώνη Παραγωγής στην Νεμέα δίνει τον φημισμένο οίνο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Νεμέα (PDO Nemea).