Η Ελλάδα, χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στο νοτιότερο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι μέλος της ΕΕ από το 1981. Με πρωτεύουσα την Αθήνα και πληθυσμό περίπου τα 11,2 εκατομμύρια καταλαμβάνει την 97η θέση, ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Πλούσια σε αρχαία παράδοση και ιστορία όπου τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης κατοίκησης στην Ελλάδα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής Εποχής (περίπου 120.000 - 10.000 π.Χ.). Χαρακτηριστικό μνημείο ο Παρθενώνας. Ναός χτισμένος προς τιμήν της Αθηνάς, προστάτιδας της πόλης της Αθήνας, υπήρξε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σημαντικών αρχιτεκτόνων και γλυπτών στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Η εποχή της κατασκευής του συνταυτίζεται με τα φιλόδοξα επεκτατικά σχέδια της Αθήνας και της πολιτικής κύρους που ακολούθησε έναντι των συμμάχων της κατά την περίοδο της αθηναϊκής ηγεμονίας στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Ναός που κτίστηκε στην Ακρόπολη (το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη) τελείωσε το 438 π.Χ.
Η Νεμέα, περιοχή μόλις 115 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Αθήνα, είναι επίσης πολλαπλά συνδεδεμένη με μύθους και παραδόσεις. Έγινε περισσότερο γνωστή από τον περίφημο άθλο του Ηρακλή, την εξόντωση δηλαδή του φοβερού λιονταριού που λυμαινόταν την περιοχή. Το Λιοντάρι της Νεμέας ήταν ένα τρομερό σε δύναμη, οργή και όγκο ζώο το οποίο ζούσε σε μία σπηλιά με δύο εξόδους, στο όρος Τρητόν. Ο ημίθεος ήρωας, έφραξε τη μία έξοδο της σπηλιάς εγκλωβίζοντας, έτσι, το ζώο μέσα και κατόπιν το κατέβαλε χτυπώντας το με το ρόπαλό του, ενώ, τέλος, το έπνιξε με τα χέρια του. Επίσης στη γη της Νεμέας, βασίλεψε σύμφωνα με το μύθο, ο Φλίας γιος του θεού Διόνυσου (θεού του κρασιού), ο οποίος ίδρυσε πόλη που έφερε το όνομά του, τη Φλιασία. Εκεί, σύμφωνα με μία εκδοχή, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά η άμπελος και παράχθηκε οίνος, ο περιώνυμος φλιάσιος οίνος, το δε κλήμα θεωρείται πως ήταν δώρο του θεού προς το θνητό γιο του.
Η Νεμέα παλαιότερα, τη βυζαντινή περίοδο, ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από την την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία από όπου πήρε και το όνομα η φημισμένη ποικιλία σταφυλιού - το Αγιωργίτικο. Η Αγιωργίτικη ποικιλία, και γενικότερα η παραγωγή σταφυλιών και οίνου στην περιοχή έχουν καταγραφεί στην ιστορία έως και το 2000 π.Χ.