F.A.Q.

A+ A A-

Συχνές ερωτήσεις

Πόσους τρύγους κάνετε το χρόνο;


Έναν. Ο τρύγος στη Νεμέα ξεκινάει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτωβρίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που προηγήθηκαν κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου.

Τί ποικιλίες σταφυλιών οινοποιείτε;

Ο Συνεταιρισμός, για τα ερυθρά και τα ροζέ κρασιά του, οινοποιεί αποκλειστικά την γηγενή ποικιλία Αγιωργίτικο και για τα λευκά Ροδίτη και Σαββατιανό.

Τί είναι τα θειώδη;

Τα θειώδη, ή αλλιώς θειώδης ανυδρίτης, είναι μια οργανική ένωση που μπορεί να υπάρχει στα σταφύλια και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά. Ο θειώδης ανυδρίτης όμως προστίθεται στο κρασί ως αντιοξειδωτικό και αντιβακτηριακό προκειμένου να αποτραπεί η αλλοίωσή του. Τα επίπεδα προσθήκης στο κρασί του θειώδη ανυδρίτη είναι πολύ χαμηλά.

Τί σημαίνει η χρονιά στην ετικέτα;

Είναι η χρονιά που τρυγήθηκαν τα σταφύλια και όχι η χρονιά που εμφιαλώθηκε το κρασί.

Όταν στην ετικέτα λέει ότι το κρασί έχει αρώματα φράουλας και βύσσινου σημαίνει ότι προσθέτετε φρούτα ή συνθετικά αρώματα στο κρασί;

Όχι. Πρόκειται απλώς για όρους που χρησιμοποιούνται προκειμένου περιγραφούν οι γεύσεις και τα αρώματα ενός οίνου που θυμίζουν στον δοκιμαστή κάποιες γνώριμες γεύσεις.

Τί είναι τα «δάκρυα» που σχηματίζονται στο ποτήρι του κρασιού;

Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι τα «δάκρυα» είναι μια ένδειξη της περιεκτικότητας του κρασιού σε αλκοόλ και της ποιότητάς του, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Το επίπεδο καθαριότητας του ποτηριού και το ιξώδες του κρασιού μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποσότητα των «δακρύων», επομένως δεν αποτελούν αλάνθαστη ένδειξη ποιότητας ή υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Το ροζέ κρασί φτιάχνεται με ανάμειξη ερυθρού και λευκού κρασιού;

Όχι. Το ροζέ φτιάχνεται από ερυθρά σταφύλια. Το κόκκινο κρασί παίρνει το χρώμα του από τους φλοιούς των ερυθρών ποικιλιών σταφυλιού με την επαφή των φλοιών με τον μούστο κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης. Αυτή η επαφή διαρκεί, στην ερυθρή οινοποίηση, για μέρες. Όταν όμως θέλουμε να φτιάξουμε ένα ροζέ κρασί, αυτή η επαφή των φλοιών με τον μούστο διαρκεί λίγες μόνο ώρες, ώστε το χρώμα που θα αποκτηθεί να είναι πολύ πιο ανοιχτό.

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει τα κρασιά όλων των οινοποιείων της Νεμέας;

Όχι. Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας είναι συνεταιρισμός αμπελουργών. Παραλαμβάνει και οινοποιεί τα σταφύλια των μελών του και εμπορεύεται το κρασί με δική του ετικέτα.

Έχει το κρασί ημερομηνία λήξης;

Όχι, γιατί το κρασί δεν αλλοιώνεται όπως άλλα τρόφιμα και δεν γίνεται επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή. Όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μεγάλη σημασία έχει η συσκευασία, αλλά και οι συνθήκες διατήρησης. Διατηρώντας ένα κρασί σε δροσερό και σκιερό μέρος μπορούμε να το απολαύσουμε για 6-9 μήνες όταν πρόκειται για συσκευασία «bag-in-box» (ασκό) και μέχρι 3 μήνες όταν πρόκειται για φιάλη PET. Ενώ σε γυάλινη φιάλη μπορεί να είναι 1-3 χρόνια ανάλογα.
Αυτές οι ημερομηνίες είναι «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» (Best Before Dates).

Έχετε μόνο κόκκινο κρασί;

Η περιοχή της Νεμέας είναι γνωστή για το κόκκινο κρασί της, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Ο Συνεταιρισμός της Νεμέας παράγει επίσης ροζέ από την Αγιωργίτικη ποικιλία και λευκό κρασί από Ροδίτη & Σαββατιανό.

Όσο πιο παλιό είναι το κρασί τόσο πιο καλό είναι;

Όχι. Τα λευκά και ροζέ κρασιά σε γυάλινη φιάλη είναι καλό να καταναλώνονται μέσα στα 1-2 πρώτα χρόνια της ζωής τους. Το ερυθρό Αγιωργίτικο που δεν παλαιώνει σε βαρέλι «δίνει τον καλύτερο εαυτό του» μέχρι τα 2-3 χρόνια, ενώ ένα παλαιωμένο μπορεί να είναι καλό ακόμα και για 6-7 χρόνια.

Τί κάνει ο Συνεταιρισμός για την Ποιότητα;

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας είναι πιστοποιημένος κατά ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005. Έχει επενδύσει στην διοίκηση της «Ολικής Ποιότητας». Μπορείτε να διαβάσετε την Πολιτική Ποιότητας και την Πολιτική Ασφάλειας Τροφίμων και να κατεβάσετε τα αντίστοιχα πιστοποιητικά από το site μας. Επίσης στην ενότητα της ποιότητας καλύπτεται όλη η στρατηγική πίσω από αυτήν την αξία μας.

Είναι εύκολη η πρόσβαση αν έρχομαι από την Αθήνα;

Βρισκόμαστε μόνο 120 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ακολουθείστε της οδηγίες που σας δίνονται στην ενότητα « Επισκεψιμότητα » γιατί είναι εύκολη και σχετικά γρήγορη η πρόσβαση στο οινοποιείο μας. Συνολικός χρόνος ταξιδιού περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Συνεταιρισμού;

Είμαστε ανοιχτά για αγορές καθημερινά από τις 8 π.μ ως τις 3.45 μ.μ. (τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 8 π.μ ως τις 3.15 μ.μ.) και το Σάββατο από τις 10 π.μ ως τις 2 μ.μ. Για επισκέψεις και ξεναγήσεις επικοινωνήστε με τη γραμματεία για ραντεβού.

Πού μπορώ να βρω και να αγοράσω τα κρασιά σας;

Συνεργαζόμαστε με πολλές επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Για να βρείτε τον συνεργάτη μας ή σημείο πώλησης που βρίσκεται πιο κοντά σε σας, επικοινωνήστε με το τμήμα πωλήσεων της εταιρείας μας.